Kumppaniblogi: Valve
Tarvitseeko jokaisella suklaapatukalla, jogurtilla ja keskiolut-brändillä olla sen olemassaolon oikeutusta julistava, merkityksellisyyttä ja vastuullisuutta uhkuva missio ja tarina? Siinä missä monet kuluttajille suunnatut brändit mainostavat innokkaasti vihreyttään ja vastuullisuuttaan, ovat suomalaiset B2B-yritykset olleet yllättävän hiljaa.
Eivätkö ne ole oikeasti tehneet mitään mainittavaa asiakkaidensa, toimialojensa ja toimintaympäristönsä kestävämmän tulevaisuuden hyväksi?
Tottakai ovat. – Usein paljon enemmän kuin lait ja direktiivit määräävät. Ja enemmän kuin niiden kovimmat kilpailijat maailmalla.
Vastuullisuus, laajasti ymmärrettynä, löytyy niin maailmalle kurkottavien startupiemme kuin sinne jo etabloituneiden yritystemme innovaatiotoiminnan (ja muunkin toiminnan) ytimistä lähes poikkeuksetta.
Suomalaiset B2B-yritykset kunnioittavat lakien lisäksi työntekijöitään, asiakkaitaan ja ympäristöään, ja myös toimivat sen mukaisesti. Niiden tarjoamat ratkaisut ovat usein niitä kaikkein kestävimpiä.
Miksi se ei näy ja kuulu? Miksei vastuullisuus ole erottuva kilpailutekijä ja keskeinen osa useamman suomalaisen B2B-brändin arvolupausta ja viestintää maailmalla? Mikä voisi olla arvokkaampaa kuin olla tunnettu ja arvostettu niin tärkeästä asiasta?
Kaikki mikä vihertää ei ole viherpesua
Osittain kysymys on varmasti turhasta vaatimattomuudesta. Tai piilotetusta kunnianhimosta. Siitä, että tavoitteet ovat vielä paljon korkeammalla.
Osittain viherpesusyytösten pelosta. Siitä, että kaikki mikä yrityksen markkinoinnissa ja viestinnässä vähänkin vihertää on aina joidenkin mielestä päälle liimattua ja falskia. Aiheesta lisää Valveen johtavan viestintäkonsultin Kirsi Nurmen blogissa.
Mutta olisiko tärkein syy kuitenkin se, että suomalaisten B2B-yritysten markkinoinnissa ja viestinnässä ei ole tunnistettu kaikkia niitä strategisia ja taktisia mahdollisuuksia, joita niiden vastuullinen liiketoiminta – teknologia, ratkaisut, tuotteet, palvelut, johtaminen – tarjoavat niiden brändin erottuvuuden ja maineen näkökulmasta?
Suomalainen B2B-yritys osaa tunnetusti tehostaa, säästää, helpottaa, virtaviivaistaa ja usein jopa mullistaa. Nyt sen on aika brändätä.
Vastuulla kestävämpi brändi
“Poistan aseestani varmistimen aina, kun kuulen sanan brändi”, totesi muuan amerikkalainen yritysjohtaja Fast Company:n kannessa vuosia sitten.
Meitä markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisia syytetään (usein ihan syystäkin) siitä, että ryöstöviljelemme sanoja ja termejä niin, että ne lopulta inflatoituvat pilalle.
Vastuullisuus on jo nyt vaaravyöhykkeessä. Meidän viestijöiden, vaikuttajien ja markkinoijien vastuulla (sic!) onkin pitää huolta, että vastuullisuudesta ei tule äitelää viestikuorrutusta ja markkinointihöttöä. Asia on liian tärkeä ja arvokas.
Miten vastuullisuutta sitten saa, voi ja kannattaa hyödyntää B2B-brändin rakentamisessa?
Kysymys on itseasiassa väärin muotoiltu. Parempi kysymys on: Miten yrityksen strategiaa toteutetaan niin vastuullisesti, tavoitteellisesti ja inspiroivasti, että sen brändi saa uskottavuutta ja vetovoimaa sen ansiosta?
Uskottava brändi on enemmän tekoja kuin sanoja
Vaikka sanat ovat aina ja ehdottomasti myös tekoja, uskottavuus syntyy konkreettisista teoista. Varsinkin, kun kysymys on vastuullisuudesta. Vastuullisuus ei saa olla vain markkinointityökalu ja yrityksen identiteetin rakentamisen selfie-filtteri. Sen pitää olla itseisarvo. Eikä se missään nimessä tarkoita sitä, ettei vastuullisuus voisi olla hyvää bisnestä. Se on hyvän bisneksen elinehto.
Mitä olette tehneet sen eteen? Mitä aiotte tehdä? Miten toimintatapanne, tuotteenne ja palvelunne edistävät muutosta kohti vastuullisempaa, parempaa ja kestävämpää tulevaisuutta?
Rehellisesti peiliin katsominen on aina tärkeää, mutta tulevaisuuden kannalta vielä tärkeämpää on katsoa tarkasti yrityksen arvoketjua ja ekosysteemiä.
Sieltä löytyy vastaus tärkeimpään kysymykseen: Millaisen roolin yritys voisi ottaa uskottavasti ja kannattavasti vastuullisuuden ja kestävän muutoksen vauhdittajana omalla toimialallaan – ja jopa laajemminkin?
Suomalaisten B2B-yritysten innovaatiot, tuotteet, teknologiat, palvelukonseptit, hankintaketjut ja toimintamallit edustavat markkinoiden kestävintä ja vastuullisinta huippua jokaisella mantereella ja kaikilla mittareilla. Se on valtava mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää brändäyksessä nyt.
Kirjoittaja Markus Natri toimii Valveen senior copywriterina ja brand strategy leadina.
________________________
Markus Natri avasi MarkkinointiKollektiivin B2B-markkinointi nyt -tilaisuudessa vastuullisuusviestinnän ja -markkinoinnin mahdollisuuksia B2B-yritysten näkökulmasta.