Kumppaniblogi: Kati Huovinmaa

Moni tiedostaa, että muuttuvassa maailmassa pärjätäkseen tarvitaan kunnon ravistelua ja täysin uusin tavoin tekemistä. Perinpohjaisen, radikaalin muutoksen johtamisen kohdalla saattaa kuitenkin herätä kysymyksiä: Mistä aloittaa, miten edetä? Jaan omat, kokemuksen ja mokien myötä löytyneet vinkit hyödynnettäväksi muutosprojektissasi onnistumiseen.

1. Kanna vastuu, luo turvaa turbulenssiin

Vakuuta ihmisenne siitä, että kävi muutoksissa mitä kävi, johto kantaa kyllä vastuun strategisista valinnoista, hurjimmistakin. Tämä antaa muille varmuutta keskittyä oleelliseen.

2. Älä pelkää – radikaalin muutoksen pitääkin hirvittää

Tunnista pelottavat, mutta kiehtovat tulevaisuuden näkymät. Muutos ei ole tarpeeksi radikaali, jos se ei yhtään hirvitä! Mikään oikeasti perinpohjainen muutos ei voi toteutua, jos se tuntuu neutraalilta, laimealta tai ihan kivalta. Vision tarkoitus on luoda sellainen tavoiteltava tulevaisuuden näkymä, jonka eteen on oikeasti ponnisteltava.

3. Jättäkää ronskisti vanhaa pois uuden tieltä

Selvitä ihmistenne kanssa rauhassa ja kriittisesti, mitä vanhaa laahaatte mukana vain tottumuksesta. Löytäkää eteenpäinvievät, arvojenne mukaiset säilytettävät asiat, ja hahmottakaa, mitä pitää surutta jättää pois uuden tieltä. 

4. Ymmärrä selkeyden, viestinnän ja toiston merkitys

Mitä selkeämmät ovat työnkuvat ja vastuu, sitä toimivampi työn rakenteellinen kokonaisuus on radikaalin muutoksen näkökulmasta. Viestintä on ratkaisevan tärkeää. Se, mikä on yhdelle jo itsestään selvää, ei välttämättä ole sitä vielä muille. Älä väsy toistamaan johdonmukaisesti samaa viestiä. Lupaa kertoa lisää sitä mukaa, kun hallussasi on uutta tietoa.

5. Uskalla epäonnistua

”Moka on lahja” on tuttu mantra. Harvempi silti nostaa voitonmaljan mokattuaan? Uskalla epäonnistua. Sitä kautta voi löytyä ihan uusia näkökulmia tuleviin muutoksen vaiheisiin. Rohkene myös kertoa epäonnistumisistasi muille ja saat ehkä seuraa maljannostoon!

6. Jengi mukaan, erilaisuus oivaltaen

Viisas johto ymmärtää ihmisten erilaisuuden. Joku on lähtökohtaisesti valmiimpi erilaisille muutoksille ja tarvitsee vähemmän varmistusta, toinen taas toivoo paljon perusteluja muutoksen merkittävyydestä ja tietoa siitä, kuinka muutos tulee vaikuttamaan.

Huomioi erityisesti ryhmän epäilijät, kyseenalaistajat. Heissä voi piillä sellaista tärkeää tietoa, joka ei välttämättä tulee heti esiin. Johtaja voi kohdata muutosta edistäessään erilaisia tunteita riemusta suoranaiseen pakokauhuun. Ymmärtämällä tunteiden merkityksen ja keinot asettaa ne työn raameihin on mahdollista varmistaa, että muutos toteutuu mahdollisimman hyvin.

7. Hakeudu innostavaan, rohkaisevaan seuraan

Harva johtaja tai työpaikka onnistuu radikaalissa muutoksessa yksin. Kun tarvitset monipuolista, konkreettista apua ja kannustusta muutosprojektisi onnistuneeseen johtamiseen, suosittelen rohkeasti hakeutumaan Muutosjohtoryhmään. Keskiössä on kunkin osallistujan oma muutosprojekti, jota edistetään säännöllisissä yhteis- ja yksilötapaamisissa puolen vuoden ajan. Lisätietoja Muutosjohtoryhmästä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista löydät täältä.

Haku auki 25.10. asti. Enintään viisi johtajaa pääsee mukaan.

Kirjoittaja Kati Huovinmaa on kokenut muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tunnetaan radikaalien muutosten edistäjänä ja hänellä on vahva tahto auttaa yksilöitä ja organisaatioita saavuttamaan merkittäviä parannuksia nykytilanteeseen.

Kati Huovinmaa osallistui MarkkinointiKollektiivin Strategisia valintoja -teematilaisuuteen paneelikeskustelun moderaattorina.

Julkaistu 
23.10.2023
Blogit
 -kategoriassa

Lisää 

Blogit

 -kategoriasta

Katso kaikki

Tilaa uutiskirje ja saat tiedon tapahtumista, koulutuksista ja markkinoinnin työpaikoista ensimmäisten joukossa!

No spam ever. Read our Privacy Policy
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.