issä olisimmekaan ilman heitä työ- tai opiskelu-urallamme? Niitä, jotka ovat auttaneet ja opastaneet, siirtäneet kokemustaan kokemattomille. Arvostettuja ja osaavia, oman alansa ja työnsä asiantuntijoita. Epävirallisia mentoreita, joiksi voidaan laskea vanhemmat, opettajat, työpaikkojen perehdyttäjät, ystävät. Kiitokset omasta puolestani teille, muistan teidät kaikki.
Eletään syyskuuta 2019, joten ei niin kauan sitten. Mentorin etsintä oli jo jonkin aikaa ollut haaveissa, kun mahdollisuus päästä mukaan mentoriohjelmaan tuli kirjaimellisesti eteen. Sisäinen viestintämme kertoi, että Roudan mahdollistamassa ja Markkinointikollektiivin järjestämässä mentoriohjelmassa olisi tarjolla myös yksi aktorin paikka routalaiselle. Tätä mahdollisuutta en tietenkään voinut ohittaa.
Mukaan mentorointiohjelmaan
Ensimmäisellä tapaamiskerrallamme lokakuussa olimme koko porukka yhdessä Ruoholahdessa. Saimme tavata ohjelmassa olevat mentorit ja aktorit. Ilmassa väreili selkeästi jännitys, kaikki yrittivät arvailla, ketkä omaan mentoritrioon kuuluvat. Etukäteen olimme saaneet ohjeet, että emme paljastaisi toisillemme työpaikkoja emmekä titteleitä tapaamisen alussa. Meille varattu kaksituntinen meni kuin siivillä keskustellessamme odotuksista ja toiveista mentoriohjelman suhteen. Lopuksi mentorit saivat paljastaa heidän aktorinsa. Kielenkannat viritettiin muutamilla järjestäjätahon kysymyksillä ja kyllä sitä puhetta riittikin. Iloinen hälinä täytti kokoustilamme. Tapaamisia sovittiin, numeroita vaihdettiin, etsittiin yhtäläisyyksiä ryhmässä ja ihmeteltiin, miten mentorikolmikot olikin saatu niin hyvin sovitettua yhteen.
Paljon on tämän jälkeen tapahtunut omassa mentorointi ryhmässäni. On tavattuna livenä, Teams palaverissa, laiteltu WhatsApp viestejä. Puhuttu työpäivän polttavista aiheista, mutta myös yksityiselämään liittyvistä asioista. On opittu kehtaamaan ja olen saanut kaksi uutta ystävää. Ja olipa meillä jo ohjelman puolivälitsekkikin, jossa pääsimme näkemään taas isommalla porukalla aktoreiden kesken ja vaihtamaan kokemuksia ja ideoita.
Miten mentoroinnista saa parhaiten hyödyn irti?
Muutamia käytännön vinkkejä voisin antaa, jos itselläsi siintää ajatuksissa mentorin haku tai haluaisit mentoroida. Mentoroinnissa tärkeimpiä yhdessä sovittavia asioita ovat luottamuksellisuus ja salassapito. Tämän keskustelun jälkeen mentoroinnilla on paremmat edellytykset onnistua.
Lisäksi kannattaa käydä tavoitteet läpi. Myös yhteydenpidosta on hyvä sopia heti aluksi, kuten käytetäänkö yhteydenpitoon viestejä, puheluita, WhatsAppia, sähköpostia. Onnistuuko joskus kiireisen arjen keskellä esimerkiksi kävelypalaverit? Kävelypalaverin konseptia voi olla hyvä tähän avata, joten lenkkeilyn tai koiralenkin ohessa voit hoitaa palaverin tai muun sparraustuokion kilauttamalla kaverille. Näin voit siis saada itsellesi myös lenkkiseuraa, win-win- tilanne.
Aikatauluissa todennäköisesti pitää joustaa puolin ja toisin. Tässä asiassa kannattaa olla itselleen armollinen, vaikka tapaamiset eivät aina sovitusti onnistuisi. Omalla aktiivisuudella ja sähköisillä yhteydenpitovälineillä voi nykyään kuitenkin aika paljon saada aikaiseksi. Pitää vain muistaa kehdata kysyä. Se onkin varmasti monille kynnys tänä päivänä- kehtaanko kysyä. Kehtaatko sinä kysyä?
Kaikkein tärkeimpänä pidän kuitenkin sitä, että teette mentoroinnista juuri teidän näköisenne toteutuksen. Nauttikaa matkasta, tässä vuorovaikutteisessa prosessissa oppii molemmat.
Tämä ohjelma on nyt ylittänyt puolivälin. Ensimmäisen puoliskon paras anti on itseluottamuksen kasvu, kehtaan enemmän. Mihin vielä mennäänkin, se kutkuttaa jo itsessään.
Minna Lahtonen
Development Manager, Routa